|
|
View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
dsevgor
Joined: 30 Mar 2013 Posts: 11
|
eeprom read problem after repowering |
Posted: Mon Dec 23, 2013 2:23 pm |
|
|
I'm having a weird eeprom problem.
I have 2 float variables which i increase or decrease in my main loop, and 2 buttons which they write each variable to their eeprom addresses, and a third button to read both variables and write to lcd.
So far so good. Everything works fine. I increase or decrease both variables save them to eeprom with buttons. Read from eeprom and write both variables to lcd with third button with no problem.
My problem is when i cut the power, repower my circuit and hit the third button before doing anything else (saving new values to eeprom), i get the first value right but the second one returns always 0. But I don't have this problem if i don't cut the power.
Here is my test code. Might be a little long but its not actually.
Thanks in advance
Code: |
#include <18F2520.h>
#fuses H4
#fuses NOWDT, NOPROTECT, NOBROWNOUT, NOLVP, NOPUT,NOWRT,NODEBUG,NOCPD
#device adc = 10
#use delay(clock=48000000)
#include <internal_eeprom.c>
#include "flex_oled_lcd.c"
#DEFINE JS_RIGHT_PIN PIN_B6
#DEFINE JS_LEFT_PIN PIN_B7
#DEFINE JS_UP_PIN PIN_B5
#DEFINE JS_DOWN_PIN PIN_B4
#DEFINE JS_RIGHT !input(JS_RIGHT_PIN)
#DEFINE JS_LEFT !input(JS_LEFT_PIN)
#DEFINE JS_UP !input(JS_UP_PIN)
#DEFINE JS_DOWN !input(JS_DOWN_PIN)
#DEFINE EEPROM_ADDRESS_A 0
#DEFINE EEPROM_ADDRESS_B 4
int8 BtnDebounceCount=0;
int8 BtnDebounceCountLimit = 100;
float epromDataA = 0;
float epromDataB = 0;
int1 lcdRefresher = 0;
int8 epromFlag = 0;
#INT_EXT
void readEP(){
epromFlag = 1;
}
#INT_EXT1
void writeEPA(){
epromFlag = 2;
}
#INT_EXT2
void writeEPB(){
epromFlag = 3;
}
void lcdRefresh(){
lcdRefresher = 0;
printf(lcd_putc,"\f");
lcd_gotoxy(1,1);
printf(lcd_putc,"%.1f",epromDataA);
lcd_gotoxy(1,2);
printf(lcd_putc,"%.1f",epromDataB);
}
void main()
{
lcd_init();
port_b_pullups(0x11110111);
EXT_INT_EDGE ( 0 , H_TO_L);
EXT_INT_EDGE ( 1 , H_TO_L);
EXT_INT_EDGE ( 2 , H_TO_L);
ENABLE_INTERRUPTS ( INT_EXT );
ENABLE_INTERRUPTS ( INT_EXT1 );
ENABLE_INTERRUPTS ( INT_EXT2 );
ENABLE_INTERRUPTS(GLOBAL);
while(1){
if(JS_RIGHT){
BtnDebounceCount++;
if(BtnDebounceCount > BtnDebounceCountLimit){
BtnDebounceCount = 0;
epromDataA +=1;
lcdRefresher = 1;
}
}
else if(JS_LEFT){
BtnDebounceCount++;
if(BtnDebounceCount > BtnDebounceCountLimit){
BtnDebounceCount = 0;
epromDataA -=1;
lcdRefresher = 1;
}
}
else if(JS_UP){
BtnDebounceCount++;
if(BtnDebounceCount > BtnDebounceCountLimit){
BtnDebounceCount = 0;
epromDataB +=1;
lcdRefresher = 1;
}
}
else if(JS_DOWN){
BtnDebounceCount++;
if(BtnDebounceCount > BtnDebounceCountLimit){
BtnDebounceCount = 0;
epromDataB -=1;
lcdRefresher = 1;
}
}
else {
BtnDebounceCount = 0;
}
if(epromFlag==2){
epromFlag=0;
write_float_eeprom(EEPROM_ADDRESS_A,epromDataA);
}
else if(epromFlag==3){
epromFlag=0;
write_float_eeprom(EEPROM_ADDRESS_B,epromDataB);
}
else if(epromFlag==1){
epromFlag=0;
printf(lcd_putc,"\f");
lcd_gotoxy(1,1);
printf(lcd_putc,"%.1f",read_float_eeprom(EEPROM_ADDRESS_A));
lcd_gotoxy(1,2);
printf(lcd_putc,"%.1f",read_float_eeprom(EEPROM_ADDRESS_B));
}
if(lcdRefresher){
lcdRefresher=0;
lcdRefresh();
}
}
}
|
|
|
|
gpsmikey
Joined: 16 Nov 2010 Posts: 588 Location: Kirkland, WA
|
|
Posted: Mon Dec 23, 2013 2:47 pm |
|
|
One thing I notice that may or may not be a problem but is definitely a potential "gotchya" - the LCD displays typically take a surprisingly long period of time to power up. Running LCD init without a delay of a second or so in front of it can cause the init to fail because the LCD controller has not finished powering up yet (they can be cranky little buggers). Check the spec sheet for the LCD controller for exact timing, but you typically need a delay during startup before doing the init.
mikey _________________ mikey
-- you can't have too many gadgets or too much disk space !
old engineering saying: 1+1 = 3 for sufficiently large values of 1 or small values of 3 |
|
|
Ttelmah
Joined: 11 Mar 2010 Posts: 19515
|
|
Posted: Mon Dec 23, 2013 2:52 pm |
|
|
Another thing is that you may need to clear the interrupts after setting the edge. Generally, there is no guarantee what 'level' is in the edge latches, when the chip wakes up. When you then set which edge is to be used, this can result in the interrupt triggering when the interrupt is enabled.
If you read the Microchip application notes and data sheets, you will find warnings that this can happen....
Best Wishes |
|
|
dsevgor
Joined: 30 Mar 2013 Posts: 11
|
|
Posted: Wed Dec 25, 2013 6:14 am |
|
|
It made no sense when I read your suggestions. This is probably because I'm a "C" noob =)
Nevertheless I've tried what you suggested and it solved my problem.
Thank you so much !! again : ) |
|
|
|
|
You cannot post new topics in this forum You cannot reply to topics in this forum You cannot edit your posts in this forum You cannot delete your posts in this forum You cannot vote in polls in this forum
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|