View previous topic :: View next topic |
Author |
Message |
Donatello
Joined: 21 Oct 2016 Posts: 22
|
Selected part does not have ICD debug capability |
Posted: Fri Feb 09, 2018 12:16 pm |
|
|
Hello,
I'm using a PIC18F24K42. I have two problem on this device.
I use PCWHD v5.076 in MPLAB X v4.05.
My first problem is in debugging.
I program it without problems with ICD3 but when I do the DEBUG it does not work. The message appears:
Code: | C:\Program Files (x86)\PICC\devices\18F24K42.h:11:9: Error#164 Selected part does not have ICD debug capability |
I try to use DEBUG or NODEBUG fuses but without success.
My second problem with this device is the PWM. If I use:
Code: | #pin_select PWMxOUT = PIN_Bx
(x, y are any valid numbers) |
the following message appears:
Code: | Error#7 Invalid Pre-Processor directive Invalid Pin: PIN_B0 can not be assigned to PWM6OUT |
Then I could use the CCP module in PWM mode. If I use this code:
Code: | #include <18F24K42.h>
#fuses RSTOSC_HFINTRC_64MHZ
#fuses NOLVP
#fuses NOWRT
#fuses NOWRTC
#use delay(clock=64000000, internal)
void main()
{
setup_oscillator(OSC_HFINTRC_64MHZ);
setup_ccp2(CCP_PWM);
setup_timer_2(T2_CLK_INTERNAL | T2_DIV_BY_16,1000,13);
set_pwm2_duty(10);
while(1);
}
|
The PWM signal is always OFF. But without debugging I can not see the value registers.
Please, how can I solve the problem with this PIC?
Thank you very much.
Best Regards,
Donatello |
|
|
temtronic
Joined: 01 Jul 2010 Posts: 9229 Location: Greensville,Ontario
|
|
Posted: Fri Feb 09, 2018 12:54 pm |
|
|
this
Error#164 Selected part does not have ICD debug capability
means exactly what is says.
Not all PICs have ICD Debugging capabilty !
this
Invalid Pin: PIN_B0 can not be assigned to PWM6OUT
means exactly what it says
That PIC cannot connect PWM6OUT to PIN_B0
Both of these are covered in the PIC datasheet 'somewhere' in the 400-500 pages. That's why you need to read the datasheet 4 or 5 times. As well you need to read the device heder file. It will explain or show avaliable fuses and register options.
Jay |
|
|
PCM programmer
Joined: 06 Sep 2003 Posts: 21708
|
|
Posted: Fri Feb 09, 2018 1:23 pm |
|
|
temtronic,
The webpage for the PIC says this:
Quote: |
PROGRAMMING/DEBUG FEATURES
In-Circuit Debug Integrated On-Chip
In-Circuit Serial Programing (ICSP) via Two Pins
|
https://www.microchip.com/wwwproducts/en/PIC18F24K42
Consult the webpage for the PIC before answering. |
|
|
Ttelmah
Joined: 11 Mar 2010 Posts: 19520
|
|
Posted: Fri Feb 09, 2018 3:08 pm |
|
|
and the reason the PWM doesn't work is simple:
setup_timer_2(T2_CLK_INTERNAL | T2_DIV_BY_16,1000,13);
What is the maximum value for the PR2 value?. 1000 won't fit..... |
|
|
Donatello
Joined: 21 Oct 2016 Posts: 22
|
|
Posted: Fri Feb 09, 2018 3:54 pm |
|
|
Hi Ttelmah,
thank you for reply.
Any value x,y I use in:
Quote: | setup_timer_2(T2_CLK_INTERNAL | T2_DIV_BY_16, x , y); |
Does not work and any combination on clock and div does not work.
After many tests and combinations, I think this device is not supported by CCS. Currently I personally do not recommend these new PIC K42 series with CCS compiler.
Donatello |
|
|
newguy
Joined: 24 Jun 2004 Posts: 1908
|
|
Posted: Fri Feb 09, 2018 5:21 pm |
|
|
Email support@ccsinfo.com
Just sounds like they goofed. Often they can get a fix or a workaround out to you in a day or two. That said, they're closed weekends but if you send them an email this weekend they may be able to help you next week. |
|
|
alan
Joined: 12 Nov 2012 Posts: 357 Location: South Africa
|
|
Posted: Sat Feb 10, 2018 12:31 am |
|
|
If you look at CCS website under devices supported this chip are still in Beta test and no debug support yet. |
|
|
Ttelmah
Joined: 11 Mar 2010 Posts: 19520
|
|
Posted: Sat Feb 10, 2018 3:30 am |
|
|
OK. Don't have this chip to test, so can only use the MPLAB simulator.
However set it up as I would expect to, and everything looks to be right in the registers:
Code: |
#include <18F45K42.h>
#device ADC=12
#FUSES NOWDT
#FUSES NOLVP
#FUSES NOWRT
#FUSES NOWRTC
#FUSES NOXINST
#use delay(internal=64000000)
#PIN_SELECT CCP2OUT=PIN_C1
void main(void)
{
setup_ccp2(CCP_PWM);
setup_timer_2(T2_CLK_INTERNAL | T2_DIV_BY_16,250,1);
//max here is 255 for PR2
set_pwm2_duty(500L); //Approx 50% mark:space
while(TRUE)
;
}
|
Does this do anything?. |
|
|
Donatello
Joined: 21 Oct 2016 Posts: 22
|
|
Posted: Wed Feb 14, 2018 1:52 pm |
|
|
Hi Ttelmah,
To solve the problem instead of using the CCPxOUT, I used the PWMxOUT. But PMWxOUT can only be set on A or C port, so I had to move two pins from port B on port A.
I use this code:
Code: |
#include <18F45K42.h>
#device ADC=12
#FUSES NOWDT
#FUSES NOLVP
#FUSES NOWRT
#FUSES NOWRTC
#FUSES NOXINST
#use delay(clock=16000000, internal)
#pin_select PWM5OUT=PIN_A3
#pin_select PWM6OUT=PIN_C1
#pin_select PWM7OUT=PIN_C2
#pin_select PWM8OUT=PIN_A5
#INT_TIMER1
void timer1_isr() // it does not work properly, the oscillation is very very slow!!
{
set_timer1(100);
ms++;
if (ms>=1000)
{
output_toggle(PIN_B2);
ms=0;
}
}
void main()
{
setup_oscillator(OSC_HFINTRC_16MHZ);
setup_timer_1(T1_INTERNAL | T1_DIV_BY_1);
set_timer1(650);
setup_timer_4(T4_CLK_INTERNAL | T4_DIV_BY_128, 194, 1); //160Hz
setup_timer_6(T6_CLK_INTERNAL | T6_DIV_BY_8, 129, 1); //3800Hz
setup_pwm8(PWM_ENABLED | PWM_TIMER4);
set_pwm8_duty(200);
setup_pwm7(PWM_ENABLED | PWM_TIMER4);
set_pwm7_duty(400);
setup_pwm6(PWM_ENABLED | PWM_TIMER4);
set_pwm6_duty(100);
setup_pwm5(PWM_ENABLED | PWM_TIMER6);
set_pwm5_duty(260);
enable_interrupts(INT_TIMER1);
enable_interrupts(GLOBAL);
while(1);
} |
Now, I have the problem with setup_timer_1, because the interrupt is very very slow. I want to set it to 1ms but the interrupt occurs after minutes. |
|
|
temtronic
Joined: 01 Jul 2010 Posts: 9229 Location: Greensville,Ontario
|
|
Posted: Wed Feb 14, 2018 2:41 pm |
|
|
Hopefully someone who uses that PIC , or a close relative will reply..
I downloaded the prelim datasheet and timer one can be clocked from 16 sources! Since it appears to work though very slow, I'd say the clock source is NOT the HFOSC(16MHZ) maybe the 32KHz one. I'd dump the listing and look at the timer 1 setup code, compare to the datasheet to see what actually is being coded. It could be a typo in the device header, a compiler bug or ??
Also since it is a 16 bit timer , it might be a god idea to cast the 'preload' value as a 16bit to be sure both high and low bytes are being set. I've seen in the past where you only set the lower byte of the word and the upper byte has anything in it ! Again, a listing dump will confirm/deny IF the high byte is configured properly.
hope this helps
Jay |
|
|
Ttelmah
Joined: 11 Mar 2010 Posts: 19520
|
|
Posted: Thu Feb 15, 2018 2:51 am |
|
|
Er. Well if the ms value is meant to be 'millisecs', then the value being used for the timer reset is wrong.
The timer is fed off Fosc/4. 4Mhz.
1mSec is 4000 counts.
65536-4000 = 61536.
So to give a 1mSec tick:
Code: |
#INT_TIMER1
void timer1_isr() // it does not work properly, the oscillation is very very slow!!
{
set_timer1(get_timer1()+61536);
ms++;
if (ms>=1000)
{
output_toggle(PIN_B2);
ms=0;
}
}
|
Note that generally it is much easier to get a tick like this by using one of the timers that can hardware reset at a count. timer2, 4 or 6.
setup_timer_6(T6_DIV_16, 249,1);
Will give a 1mSec interrupt (4MHz/(16*250)). |
|
|
Donatello
Joined: 21 Oct 2016 Posts: 22
|
|
Posted: Fri Feb 16, 2018 11:39 am |
|
|
If I use
Code: | set_timer1(get_timer1()+X); |
where X is any 16 bit number, Timer1 interrupt always works at 4ms.
I use in interrupt routine:
And in main:
Code: | setup_timer_1(T1_INTERNAL | T1_FOSC | T1_DIV_BY_1); |
Only T1_Internal constant is not enough, T1_FOSC is also required or other internal clock source.
Thank you
Too bad, I can not debug with this device... |
|
|
Ttelmah
Joined: 11 Mar 2010 Posts: 19520
|
|
Posted: Sat Feb 17, 2018 2:41 am |
|
|
Have you spoken to CCS about the debug?.
They sent me a set of beta code for another chip, which got me debugging, and I'd expect them to be working on this. |
|
|
Donatello
Joined: 21 Oct 2016 Posts: 22
|
|
Posted: Tue Feb 20, 2018 12:16 pm |
|
|
Yes, I will contact CCS for debugging. |
|
|
|