CCS C Software and Maintenance Offers
FAQFAQ   FAQForum Help   FAQOfficial CCS Support   SearchSearch  RegisterRegister 

ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

CCS does not monitor this forum on a regular basis.

Please do not post bug reports on this forum. Send them to support@ccsinfo.com

uart multi slave (pic16f887)
Goto page 1, 2  Next
 
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
khanh my



Joined: 01 Apr 2013
Posts: 13

View user's profile Send private message

uart multi slave (pic16f887)
PostPosted: Mon Apr 01, 2013 11:19 am     Reply with quote

hello everybody!
I'm from vietnam, I not good English
I use uart communication connection to one master and two slave, the but two slave can not send data to the master
Thanks to everyone for checking my code
code master
Code:
#include <16f887.h>
#fuses hs,nowdt,noput
#use delay(clock=4000000)
#use rs232(baud=9600, xmit=PIN_C6, rcv=PIN_C7, bits=8)
#include <stdio.h>
#include <lcd_lib_4bit.c>
 
int8 a, b, value[4],n,flag1=0, flag2=0;

#INT_RDA
void RDA_isr (void)
{
  clear_interrupt(INT_RDA);
  disable_interrupts(GLOBAL);
        putc(1);
        delay_ms(100);
        putc('s');
        delay_ms(100);     
        putc(2);
        delay_ms(100);
        putc('l');
        delay_ms(100);
        value[n]=getchar();
        if(value[n]=='@')
        {
        flag1=1;
        }
        else if(value[n]=='#')
        {
        flag2=1;
        }
        else n++;
  enable_interrupts(GLOBAL);
}
void main()
{
  //set_tris_c(0xff);
  set_tris_d(0x00);
  lcd_init();
  enable_interrupts(INT_RDA);
  enable_interrupts(GLOBAL);
  delay_ms(500);
  n=0;
  while(true)
      {
        if(flag1==1)
        {
        flag1=0;
        lcd_putcmd(line_1);
        printf(lcd_putchar,"slave1 send%2u ",value[0]);
        }
        if(flag2==1)
        {
        flag2=0;
        lcd_putcmd(line_1);
        printf(lcd_putchar,"slave2 send%2u ",value[0]);
        }
    }
}


code slave 1

Code:
#include <16f887.h>
#device adc=10
#fuses hs,nowdt,noput
#use delay(clock=4000000)
#use rs232(baud=9600, xmit=PIN_C6, rcv=PIN_C7,bits=8)
#include <stdio.h>
#include <lcd_lib_4bit.c>
 
int8 a,value[8],n,flag;
 
#INT_RDA
void RDA_isr (void)
{
  clear_interrupt(INT_RDA);
  disable_interrupts(GLOBAL);
        value[n]=getchar();
        if(value[n]=='s')
        {
        putc(1);
        delay_ms(100);
        putc('@');
        //delay_ms(100);
        }
        else n++;
       
  enable_interrupts(GLOBAL);
}
 
void khoitaouart()
{
  setup_uart(9600);
}
 
void main()
{
  set_tris_d(0x00);
  lcd_init();
  enable_interrupts(INT_RDA);
  enable_interrupts(GLOBAL);
  khoitaouart();
  delay_us(1000);
  set_timer0 (100);
  n=0;
  while(true)
      {
        lcd_putcmd(line_1);
        printf(lcd_putchar,"master send%3u ",value[0]);
        lcd_putcmd(line_2);
        printf(lcd_putchar,"send master%2u ",1);
      }
  }


code slave2

Code:
#include <16f887.h>
#device adc=10
#fuses hs,nowdt,noput
#use delay(clock=4000000)
#use rs232(baud=9600, xmit=PIN_C6, rcv=PIN_C7,bits=8)
#include <stdio.h>
#include <lcd_lib_4bit.c>
#byte TMR0=0x01
int8 a,value[8],n, flag;
 
 
#INT_RDA
void RDA_isr (void)
{
  clear_interrupt(INT_RDA);
  disable_interrupts(GLOBAL);
        value[n]=getchar();
        if(value[n]=='l')
        {
        putc(2);
        delay_ms(100);
        putc('#');
        delay_ms(100);
        }
        else n++;
       
  enable_interrupts(GLOBAL);
}
 
void khoitaouart()
{
  setup_uart(9600);
}
 
void main()
{
  set_tris_d(0x00);
  lcd_init();
  enable_interrupts(INT_RDA);
  enable_interrupts(GLOBAL);
  khoitaouart();
  delay_us(1000);
  set_timer0 (100);
  n=0;
  while(true)
      {
        lcd_putcmd(line_1);
          printf(lcd_putchar,"master send%3u ",value[2]);
        lcd_putcmd(line_2);
        printf(lcd_putchar,"send master%2u ",2);
        }
  }


thanks for everyone's help


Last edited by khanh my on Mon Apr 01, 2013 9:50 pm; edited 1 time in total
Mike Walne



Joined: 19 Feb 2004
Posts: 1785
Location: Boston Spa UK

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Apr 01, 2013 5:21 pm     Reply with quote

You need to help us to help you.

1) Reduce your code to the minimum possible.
2) Show us your hardware set up.

Mike

EDIT This should be in General discussion section NOT code library!
khanh my



Joined: 01 Apr 2013
Posts: 13

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Apr 01, 2013 9:48 pm     Reply with quote

Mike Walne wrote:
You need to help us to help you.

1) Reduce your code to the minimum possible.
2) Show us your hardware set up.

Mike

EDIT This should be in General discussion section NOT code library!

Sorry for the confusion, thanks mod move this posts helped me
This code minimalist extreme, I want 2 slave to send data to the master, here is the second slave will send No. 1 and No. 2 on the master, simple as that
PCM programmer



Joined: 06 Sep 2003
Posts: 21708

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Apr 01, 2013 10:43 pm     Reply with quote

Can I ask a question ? Why do you put in lines like this (in bold, below) ?
I don't think there are any examples that ever say the lines in bold
are a good idea. There are many posts on this forum where people do
this, and we always tell them it's a mistake.

My question is, why did you put in the enable/disable global interrupts
and all the delay_ms(100) statements ? Who told you to do this ?
Quote:

#INT_RDA
void RDA_isr (void)
{
clear_interrupt(INT_RDA);
disable_interrupts(GLOBAL);

putc(1);
delay_ms(100);
putc('s');
delay_ms(100);
putc(2);
delay_ms(100);
putc('l');
delay_ms(100);
value[n]=getchar();
if(value[n]=='@')
{
flag1=1;
}
else if(value[n]=='#')
{
flag2=1;
}
else n++;
enable_interrupts(GLOBAL);
}
khanh my



Joined: 01 Apr 2013
Posts: 13

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Apr 01, 2013 11:35 pm     Reply with quote

PCM programmer wrote:
Can I ask a question ? Why do you put in lines like this (in bold, below) ?
I don't think there are any examples that ever say the lines in bold
are a good idea. There are many posts on this forum where people do
this, and we always tell them it's a mistake.

My question is, why did you put in the enable/disable global interrupts
and all the delay_ms(100) statements ? Who told you to do this ?
Quote:

#INT_RDA
void RDA_isr (void)
{
clear_interrupt(INT_RDA);
disable_interrupts(GLOBAL);

putc(1);
delay_ms(100);
putc('s');
delay_ms(100);
putc(2);
delay_ms(100);
putc('l');
delay_ms(100);
value[n]=getchar();
if(value[n]=='@')
{
flag1=1;
}
else if(value[n]=='#')
{
flag2=1;
}
else n++;
enable_interrupts(GLOBAL);
}


when I delete the line in bold type, still can not solve the problem
data transport invalid when my delete Function delay_ms (100)
code master
Code:
#include <16f887.h>
#fuses hs,nowdt,noput
#use delay(clock=4000000)
#use rs232(baud=9600, xmit=PIN_C6, rcv=PIN_C7, bits=8)
#include <stdio.h>
#include <lcd_lib_4bit.c>
 
int8 a, b, value[4],n,flag1=0, flag2=0;

#INT_RDA
void RDA_isr (void)
{
        putc(1);
        putc('s');
        putc(2);
        putc('l');
        value[n]=getchar();
        if(value[n]=='@')
        {
        flag1=1;
        }
        else if(value[n]=='#')
        {
        flag2=1;
        }
        else n++;
}
void main()
{
  //set_tris_c(0xff);
  set_tris_d(0x00);
  lcd_init();
  enable_interrupts(INT_RDA);
  enable_interrupts(GLOBAL);
  delay_ms(500);
  n=0;
  while(true)
      {
        if(flag1==1)
        {
        flag1=0;
        lcd_putcmd(line_1);
        printf(lcd_putchar,"slave1 send%2u ",value[0]);
        }
        if(flag2==1)
        {
        flag2=0;
        lcd_putcmd(line_1);
        printf(lcd_putchar,"slave2 send%2u ",value[0]);
        }
    }
}


code slave1
Code:
#include <16f887.h>
#fuses hs,nowdt,noput
#use delay(clock=4000000)
#use rs232(baud=9600, xmit=PIN_C6, rcv=PIN_C7,bits=8)
#include <stdio.h>
#include <lcd_lib_4bit.c>
 
int8 a,value[8],n,flag;
 
#INT_RDA
void RDA_isr (void)
{
        value[n]=getchar();
        if(value[n]=='s')
        {
        putc(1);
        putc('@');
        }
        else n++;
}
 
void khoitaouart()
{
  setup_uart(9600);
}
 
void main()
{
  set_tris_d(0x00);
  lcd_init();
  enable_interrupts(INT_RDA);
  enable_interrupts(GLOBAL);
  khoitaouart();
  delay_us(1000);
  set_timer0 (100);
  n=0;
  while(true)
      {
        lcd_putcmd(line_1);
        printf(lcd_putchar,"master send%3u ",value[0]);
        lcd_putcmd(line_2);
        printf(lcd_putchar,"send master%2u ",1);
      }
  }


code slave 2
Code:
#include <16f887.h> 
#fuses hs,nowdt,noput
#use delay(clock=4000000)
#use rs232(baud=9600, xmit=PIN_C6, rcv=PIN_C7,bits=8)
#include <stdio.h>
#include <lcd_lib_4bit.c>
#byte TMR0=0x01
int8 a,value[8],n, flag;
 
 
#INT_RDA
void RDA_isr (void)
{
        value[n]=getchar();
        if(value[n]=='l')
        {
        putc(2);
        putc('#');
        }
        else n++;
}
 
void khoitaouart()
{
  setup_uart(9600);
}
 
void main()
{
  set_tris_d(0x00);
  lcd_init();
  enable_interrupts(INT_RDA);
  enable_interrupts(GLOBAL);
  khoitaouart();
  delay_us(1000);
  set_timer0 (100);
  n=0;
  while(true)
      {
        lcd_putcmd(line_1);
          printf(lcd_putchar,"master send%3u ",value[2]);
        lcd_putcmd(line_2);
        printf(lcd_putchar,"send master%2u ",2);
        }
  }
Ttelmah



Joined: 11 Mar 2010
Posts: 19327

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 12:38 am     Reply with quote

What you are not saying is how the connections are made?.

RS232, is a one to one connection. Only one 'master' and one 'slave'.
It can be partially used as a one to multi connection (with several devices listening to one line), but even this is out of spec. This won't allow any form of talk back though, since there cannot be more than one 'driver' on the bus.

To have 'master slave' comms, where the slave can reply, needs a bus like RS485, with an extra control signal from each device to say 'I want to talk' (the enable line), which turns on the transmitting buffer so the device can talk to the line. There is no sign of this in your code.

You need to re-think your hardware, before worrying about the software....

Best Wishes
khanh my



Joined: 01 Apr 2013
Posts: 13

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 12:48 am     Reply with quote

Ttelmah wrote:
What you are not saying is how the connections are made?.

RS232, is a one to one connection. Only one 'master' and one 'slave'.
It can be partially used as a one to multi connection (with several devices listening to one line), but even this is out of spec. This won't allow any form of talk back though, since there cannot be more than one 'driver' on the bus.

To have 'master slave' comms, where the slave can reply, needs a bus like RS485, with an extra control signal from each device to say 'I want to talk' (the enable line), which turns on the transmitting buffer so the device can talk to the line. There is no sign of this in your code.

You need to re-think your hardware, before worrying about the software....

Best Wishes

yes!I'm done rs485 connection, you can give me sample code for this?
Ttelmah



Joined: 11 Mar 2010
Posts: 19327

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 1:01 am     Reply with quote

1) Search the forum.
2) Look in the examples.
Mike Walne



Joined: 19 Feb 2004
Posts: 1785
Location: Boston Spa UK

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 2:19 am     Reply with quote

Taken a long time for you to get round to telling us.
Quote:
yes!I'm done rs485 connection, you can give me sample code for this?

And yes, CCS provides EX_RS485.C for you to try.

Mike
khanh my



Joined: 01 Apr 2013
Posts: 13

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 6:49 am     Reply with quote

Mike Walne wrote:
Taken a long time for you to get round to telling us.
Quote:
yes!I'm done rs485 connection, you can give me sample code for this?

And yes, CCS provides EX_RS485.C for you to try.

Mike

in the ex_rs485.c example there is no mention of the slave or master??? who can help me complete the above example?
slave 1 sends 1 to master
slave 2 send 2 to the master
master two of them on screen display lcd
please!!
ezflyr



Joined: 25 Oct 2010
Posts: 1019
Location: Tewksbury, MA

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 7:25 am     Reply with quote

Hi,

Could you please take a photo of your hardware, and then post it on-line for us to take a look at? Once posted, send us a link to the file location (eg. photobucket, etc.). I think that getting a look at your hardware will give us all the necessary information on how to proceed with this thread!

Thanks,

John
khanh my



Joined: 01 Apr 2013
Posts: 13

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 8:34 am     Reply with quote

ezflyr wrote:
Hi,

Could you please take a photo of your hardware, and then post it on-line for us to take a look at? Once posted, send us a link to the file location (eg. photobucket, etc.). I think that getting a look at your hardware will give us all the necessary information on how to proceed with this thread!

Thanks,

John

My hardware is
[/img][img]

 by the way I asked if communication rs485 without using max485 or max487 or any one of anything else?
I just cross-connection 2 pins TX and RX[/img]
temtronic



Joined: 01 Jul 2010
Posts: 9161
Location: Greensville,Ontario

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 8:57 am     Reply with quote

CCS provides both programs and schematic for 'multiPIC' setup in their Help files. Look in the FAQ or Q&A section.
You can connect only 2 PIC by jumpering TX1 to RC2, RC1 to TX2.In this configuration, if NOT using MAX232 or similar,you usually add 'invert' to the USE RS232(.....options....).

RS-485 is one well known, highly used 'standard' for interfacing several PICs in a network.As previously stated, CCS provides example programs for this as well.

hth
Jay
ezflyr



Joined: 25 Oct 2010
Posts: 1019
Location: Tewksbury, MA

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 9:22 am     Reply with quote

Hi,

Your picture file(s) seem to be missing. Can you check them and get back to us?

No, you need something like a MAX485 device to successfully implement RS-485 communications. These chips allow multi-drop communications over a pair of wires. You need to add 'Enable =' to your #use rs232 declaration, and you need to dedicate a pin on each PIC to control the direction of data on the RS485 bus.

John
khanh my



Joined: 01 Apr 2013
Posts: 13

View user's profile Send private message

PostPosted: Tue Apr 02, 2013 9:22 am     Reply with quote

temtronic wrote:
CCS provides both programs and schematic for 'multiPIC' setup in their Help files. Look in the FAQ or Q&A section.
You can connect only 2 PIC by jumpering TX1 to RC2, RC1 to TX2.In this configuration, if NOT using MAX232 or similar,you usually add 'invert' to the USE RS232(.....options....).

RS-485 is one well known, highly used 'standard' for interfacing several PICs in a network.As previously stated, CCS provides example programs for this as well.

hth
Jay

hardware as I have posted, you can use rs485 or uart?
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion All times are GMT - 6 Hours
Goto page 1, 2  Next
Page 1 of 2

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group