CCS C Software and Maintenance Offers
FAQFAQ   FAQForum Help   FAQOfficial CCS Support   SearchSearch  RegisterRegister 

ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

CCS does not monitor this forum on a regular basis.

Please do not post bug reports on this forum. Send them to support@ccsinfo.com

PIC 18F2550 setting inputs, counter

 
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
the0xydo



Joined: 10 Mar 2012
Posts: 4

View user's profile Send private message

PIC 18F2550 setting inputs, counter
PostPosted: Sat Mar 10, 2012 1:18 am     Reply with quote

Hello, I'm kinda new in this programming, so I'd like to know how to set inputs as following.
RA0=analog input
RA1, RA2, RA3=switch (which i think means digital output?)
I'd just need simple program to see if switches are working properly as for example if you press switch 2 the LED on B0 would turn on.
Aswell how do you properly write in program the if function...here's what I mean
Code:

if (switch2==1)
  {
   output_high(PIN_B0);
   delay_ms(1000);
  }
else
  {
   output_high(PIN_B1);
   delay_ms(1000);
  }

I know I have to define switch2 before main program, like
Code:

#define switch2  PIN_A2

And also Smile how you set like, switch if you press once, then you call first sub-program. You press 2nd time, you call 2nd sub-program, etc. Smile
And yeah I'm using CCS C 3.222 version and PIC 18F2550 and I got real circuit made, so at the end is should work as light show.
Thanks in advance!
Ttelmah



Joined: 11 Mar 2010
Posts: 19328

View user's profile Send private message

PostPosted: Sat Mar 10, 2012 2:35 am     Reply with quote

Line 3 - no. You need digital _inputs_.

Second, you can't just detect a 'switch'. You need a resistor on each input, so the input is pulled (say) high, when the switch is not made, and the the switch to ground, then pulls the signal low. This way there is a voltage change on the input.

You really need to study the data sheets, and try to work out what has to be done yourself, but the basic settings would be:
Code:

setup_adc_ports(AN0);
setup_adc(ADC_CLOCK_DIV_32); //The value needed here will depend on
//your processor clock, but this value should work for most clocks
set_adc_channel(0);


Then all you need to do is _read_ the input pins, so:
Code:

if (input(switch2))


Not just directly use 'switch2'.

Doing things 'one after the other', is just down to having some form of counter.

Hopefully enough to get you started.

Best Wishes
the0xydo



Joined: 10 Mar 2012
Posts: 4

View user's profile Send private message

PostPosted: Sat Mar 10, 2012 3:42 pm     Reply with quote

Yes I've got resistors on all 3 push-switches, and electrically I get correct voltage.

But somehow I can't get switches to work with any kind of program.
If you got any simple program to test switches, and I only have to change PINs (btw I'm using PIN_A2, A3, A4 for digital inputs-push switch, and B0-B5 as digital outputs-LED's).
PCM programmer



Joined: 06 Sep 2003
Posts: 21708

View user's profile Send private message

PostPosted: Sat Mar 10, 2012 5:10 pm     Reply with quote

Quote:
If you got any simple program to test switches

Push button driver code:
http://www.ccsinfo.com/forum/viewtopic.php?t=23837

Sample push-button circuit for that code:
Code:

           +5v
            |
            <
            > 4.7K       
            <         ___  Switch 
To          |        _|_|_
PIC -----------------o   o------
pin                            |             
                              --- GND
                               -   
 
gpsmikey



Joined: 16 Nov 2010
Posts: 588
Location: Kirkland, WA

View user's profile Send private message

PostPosted: Sat Mar 10, 2012 6:11 pm     Reply with quote

You also need to "debounce" your switch inputs (unless you want to see how many times the contacts bounce each time you press the switch). Often overlooked, it can cause you lots of issues trying to figure out why when you press the switch, you get 7 counts or some such.

mikey
_________________
mikey
-- you can't have too many gadgets or too much disk space !
old engineering saying: 1+1 = 3 for sufficiently large values of 1 or small values of 3
PCM programmer



Joined: 06 Sep 2003
Posts: 21708

View user's profile Send private message

PostPosted: Sat Mar 10, 2012 8:37 pm     Reply with quote

The button.c driver does debounce the switches.
the0xydo



Joined: 10 Mar 2012
Posts: 4

View user's profile Send private message

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 4:16 am     Reply with quote

i've tried to modify that code for my 18F2550 but when i'm compiling there's error in button.c program, it seems that there is Bvar = 0 is not defined . Geez only a simple push switch is making me so much work and getting on my nerves. I don't know anything else what i could try to make it work...
jeremiah



Joined: 20 Jul 2010
Posts: 1321

View user's profile Send private message

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 7:03 am     Reply with quote

Post the code that you tried to get to work (the complete program, not just the functions). Don't include any CCS example or driver files though (against the forum rules).

Also, did you make the adjustment to the hardware switches that PCM Programmer and Ttelmah suggested (with the resistor)?
the0xydo



Joined: 10 Mar 2012
Posts: 4

View user's profile Send private message

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 8:01 am     Reply with quote

I've had resistors there on right spot from beginning Smile
This is main program.
Code:

#include <18F2550.h>
#fuses XT, NOWDT, NOPROTECT, BROWNOUT, PUT, NOLVP
#use delay(clock=48000000)
#pragma case                   

#build (reset=0x800, interrupt=0x808)
#org 0, 0x7FF {}

#define LCD_DB4   PIN_C2
#define LCD_DB5   PIN_B7
#define LCD_DB6   PIN_C6
#define LCD_DB7   PIN_C7
#define LCD_RS    PIN_C0
#define LCD_E     PIN_C1

#define lcd_type 2     
#include "flex_lcd.c"

#include <Button.c>

int8 A2 = 0;   

void main()
 {

 set_tris_a(0x10);  // Set Pin A2 as input


 while(1)
   {

    if(button(PIN_A2, 0, 50, 10, A2, 1))
    output_high(PIN_B0);
    delay_ms(1000);
   }

 }


and button.c sub-program
Code:

#define read_bit_var(x)  bit_test(*(int8 *)(x >> 3), x & 7)

int8 button(int16 pin, int8 downstate, int8 delay,
             int8 rate, int8 &BVar, int8 action)
 {
 int8 pin_value;

 pin_value = read_bit_var(pin);

 if(pin_value != downstate)
   {
    Bvar = 0;
    return(!action);
   }

 if(Bvar == 0)
   {
    if(delay == 0)
       Bvar = 255;
    else
       Bvar = delay;

    return(action);
   }

 
 Bvar--;

 
 if(BVar == 0)
   {
    BVar = rate;

    if((delay != 0) && (delay != 255))
       return(action);
   }
 return(!action);

 }
PCM programmer



Joined: 06 Sep 2003
Posts: 21708

View user's profile Send private message

PostPosted: Sun Mar 11, 2012 6:47 pm     Reply with quote

The reason for the Bvar error is because you have "#pragma case"
in your code, and it caught a problem where Bvar is sometimes
spelled "BVar" or as "Bvar". If you want to use #case, then edit the
Bvar names so they are all the same.
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group