CCS C Software and Maintenance Offers
FAQFAQ   FAQForum Help   FAQOfficial CCS Support   SearchSearch  RegisterRegister 

ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

CCS does not monitor this forum on a regular basis.

Please do not post bug reports on this forum. Send them to support@ccsinfo.com

#DEFINE Pin... Solved

 
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Gabriel



Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1067
Location: Panama

View user's profile Send private message

#DEFINE Pin... Solved
PostPosted: Wed Oct 19, 2011 7:19 am     Reply with quote

hi all,

I have a function that bit bangs data.
The function lets say:

Code:
BitBang(Int1 Flag);


Depending on the flag, must output data through ethier PIN_B3 or PIN_B2.

B3 is attached to a IR LED, B2 is attached to an RF transmitter.
(before I had 2 functions... one for RF and one for IR. I decided to merge them into one...part of my cleaning my code effort).

I tried Placing 2 IF's inside the function each with a #DEFINE statement.
Code:

IF (flag==0) #DEFINE OUT_PIN PIN_B3
IF (flag==1) #DEFINE OUT_PIN PIN_B2


But I get an error (expected) and I am at a total loss on how to switch output pins on the fly.

If you could point me in the right direction I would appreciate it.

Thanks

G.
_________________
CCS PCM 5.078 & CCS PCH 5.093


Last edited by Gabriel on Mon Oct 24, 2011 8:31 am; edited 1 time in total
asmboy



Joined: 20 Nov 2007
Posts: 2128
Location: albany ny

View user's profile Send private message AIM Address

PostPosted: Wed Oct 19, 2011 8:04 am     Reply with quote

#define is a COMPILER directive

NOT an executable runtime instruction

HINT: use the flag variable itself to direct where output goes.

you need to better understand the compiling process
Gabriel



Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1067
Location: Panama

View user's profile Send private message

PostPosted: Wed Oct 19, 2011 8:22 am     Reply with quote

Condescending tone aside, thanks for your answer...

I know its a compiler directive... i figured i would give it a shot...
I'm sure you have done things as such just to see if it works.

Quote:
but i get an error (expected)...

See where it says "expected"?

I know I can use the flag to route the output. I was trying to avoid conditional statements inside the loops that toggles the output line.

Conditional statements take time and might screw up my timing sequences.

IMO there must be a way to tell my loop which pin to use before it begins.... an easy way.

I'm stuck...a real answer would be nice. I'm not asking you to do my homework or asking you to write my code.

Thanks,

G
_________________
CCS PCM 5.078 & CCS PCH 5.093
Geps



Joined: 05 Jul 2010
Posts: 129

View user's profile Send private message

PostPosted: Wed Oct 19, 2011 8:37 am     Reply with quote

What about:

Code:
int16 PinTest = 0;

PinTest = Pin_A4;


Then inside your loop you can use:
Code:
output_high(PinTest); output_low(PinTest); etc etc
Gabriel



Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1067
Location: Panama

View user's profile Send private message

PostPosted: Wed Oct 19, 2011 8:43 am     Reply with quote

hi!

Something like that is precisely what I am looking for!

I'll give it a try and let you know...

Thank you!

G.
_________________
CCS PCM 5.078 & CCS PCH 5.093
Gabriel



Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1067
Location: Panama

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Oct 24, 2011 7:03 am     Reply with quote

@Geps: .... that didnt work :(

still need help on this.. i read the help section of the compiler, and found some info on how to send a variable to Output_High();

but i didnt get it to work... i found it to be overly complicated for what "should" be a simple task....

again... im trying to switch ouput pins before i get to my bit bang loop...(for timing reasons)

anyone else got any suggestions...?

thanks....
_________________
CCS PCM 5.078 & CCS PCH 5.093
Ttelmah



Joined: 11 Mar 2010
Posts: 19369

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Oct 24, 2011 7:48 am     Reply with quote

That should work.
Big question - compiler version?.

Use of variables for pin functions was not supported by the older (V3) compilers. For these, it 'can' be done, but gets more complex. Code has been posted in the past for this on the older compilers.

However there is a big caveat in all this, and it is important to understand some limitations of the _hardware_.

Coding (for example) as:
Code:

int1 second_pin=FALSE;

void function(void) {
   if(second_pin) output_high(PIN_A2);
   else output_high(PIN_A1);

   delay_ms(1);
   if (second_pin) output_low(PIN_A2);
   else output_low(PIN_A1);
}


To just set/reset one pin or another, and then just changing the 'second_pin' value to true/false, is actually _faster_ than using:
Code:

int16 pin_to_use=PIN_A1;

void function(void) {
   output_high(pin_to_use);

   delay_ms(1);
   output_low(pin_to_use);
}

and changing 'pin_to_use' to the pin value you want.

Problem is in the hardware. The PIC has single instructions to set/reset a _fixed_ bit number. The test on 'second_pin', will execute (depending on the bank the variable is in), in two or three instructions, giving a time to select and set/reset the pin of under eight instructions, including branching (six if fast_io is selected). However using a variable bit number, means the code has to perform a read, bit mask, and write on the register involved, and complexity leaps up with over 100 instructions involved (dropping to about 60 if fast_io is selected).

So for speed, a simple test and branch, is the much faster solution.....

Best Wishes
Gabriel



Joined: 03 Aug 2009
Posts: 1067
Location: Panama

View user's profile Send private message

Thank you
PostPosted: Mon Oct 24, 2011 8:30 am     Reply with quote

@Ttelmah:

Thank you for a great response....
Awesome explanation on the timming...ill keep that in mind.
i am using V3.... that would explain why 'Geps' suggestion didnt work.

... i like your code example... and integration to my existing function looks easy as i already have an INT1 flag that i use to choose other parameters (bit timing changes and "polarity" changes depending if going through IR or RF)...
if all else failed i was going to try somthing similar...i think you provided an elegant solution.

from your explanation, it is clear that due to my compiler version, i dont have much choice... and will have to stick to a conditional statement... i wish others would have been as nice and clear as you.


Thank you very much!
_________________
CCS PCM 5.078 & CCS PCH 5.093
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion All times are GMT - 6 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group