CCS C Software and Maintenance Offers
FAQFAQ   FAQForum Help   FAQOfficial CCS Support   SearchSearch  RegisterRegister 

ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

CCS does not monitor this forum on a regular basis.

Please do not post bug reports on this forum. Send them to support@ccsinfo.com

dsPIC30F3014 using PLL
Goto page 1, 2, 3  Next
 
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion
View previous topic :: View next topic  
Author Message
MCUprogrammer



Joined: 08 Sep 2020
Posts: 220

View user's profile Send private message

dsPIC30F3014 using PLL
PostPosted: Mon Jan 09, 2023 4:59 am     Reply with quote

CCS C 5.113


Hi
How many MHz crystals on the dsPIC30F3014 processor can I clock at 120MHz?
e.g;
#use delay(clock = 120MHz,crystal=20MHZ) gives an error.
How will I do.

I see that the processor is crashing during operation. When I cut off the power and put it back on, the problem goes away. Is that why it locks because I'm using an internal oscillator? What would you recommend to fix this situation?
The locked processor is the dsPIC33EV series processor.
_________________
Best Regards...
MCUprogrammer
_______________________________
Work Hard
Ttelmah



Joined: 11 Mar 2010
Posts: 19216

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 5:36 am     Reply with quote

120MHz can't be generated from a 10MHz crystal.

120/4 = 30
120/8 = 15
120/16 = 7.5

Then you can use this *1, *2 or *3 (up to the 25MHz max). Or an external
oscillator.

So you need a 7.5Mhz, 15Mhz, or 22.5Mhz crystal to actually get to 120Mhz.

On your 33EV, sounds like an interference or supply problem. Or possibly
something silly like overrunning the stack. Check what the listing file
says the stack size needs to be (remember size is 2* the size given).
MCUprogrammer



Joined: 08 Sep 2020
Posts: 220

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 6:11 am     Reply with quote

I have a 24MHz or 25MHZ crystal. Are these useless?

I don't understand exactly what you want to say here.

"something silly like overrunning the stack. Check what the listing file
says the stack size needs to be (remember size is 2* the size given).
_________________
Best Regards...
MCUprogrammer
_______________________________
Work Hard
MCUprogrammer



Joined: 08 Sep 2020
Posts: 220

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 6:33 am     Reply with quote

Is this the event you're talking about?

Code:

 ROM used:   1472 bytes (1%)
                           Largest free fragment is 65536
               RAM used:   143 (1%) at main() level
                           146 (1%) worst case
               Stack used: 42 locations (4 in main + 38 for interrupts)
               Stack size: 128

_________________
Best Regards...
MCUprogrammer
_______________________________
Work Hard
temtronic



Joined: 01 Jul 2010
Posts: 9100
Location: Greensville,Ontario

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 7:12 am     Reply with quote

I was curious about the 'clock configuration,so I downloaded the datasheet.

Using table 20-1..
a 25 MHz xtal can be divided by 2 or /3 THEN PLL will multiply by x4,x8 or x16

25/2=12.5 x4 = 50MHZ, x8=100MHz, x16= 200 MHz

25/3=8.33 x4=33, x8=66 ,x16=132

so the fastest legal speed using 25MHz xtal is 100 MHz

In the good old days ,I'd cut a QB45 program to figure all this out,but alas can't run it on a modern PC so....my numbers were done with paper and pencil.
There's probably a fancy spreadsheet or 'ap' you can get off the web to do the 'math'.

BTW be very careful with PCB traces and layout ! Running any micro at very high speeds MUST have well designed PCB and CLEAN. Also have LOTS of proper 'decoupling' caps.
MCUprogrammer



Joined: 08 Sep 2020
Posts: 220

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 7:45 am     Reply with quote

So, am I going to do that splitting?
Or is it enough to write the following code?
#fuses HS3_PLL8 //High Speed Crystal osc (10-25MHz) divide by 3 with 8X PLL
#use delay(clock=100MHZ)
_________________
Best Regards...
MCUprogrammer
_______________________________
Work Hard
temtronic



Joined: 01 Jul 2010
Posts: 9100
Location: Greensville,Ontario

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 8:41 am     Reply with quote

I don't think that will work....
25 /3 x8 = 66MHz, so 'clock=100M' cannot compute.

I'd see if there's an example program in CCS or on this forum....
I don't have that PIC so hopefully others will reply.
pretty sure it has a max speed of 120 MHz,so you need to 'work back' to see what combination of xtal divider and PLL setup works for you.
Ttelmah



Joined: 11 Mar 2010
Posts: 19216

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 8:54 am     Reply with quote

Your original clock line does all the settings for you. The point is though
that the frequency you ask for has to be one that can be done with your
crystal.
With the 10MHz, you can do 80MHz.
With the 25Mhz, you can do 100MHz.
With the 24MHz, you can do 96hz.

I think the middle one is going to be the one for you.

So:

#use delay(clock=100MHz,crystal=25MHz)

Will merrily compile/work.

If you must have 120MHz, then you need to buy a compatible crystal.

Your stack looks OK. A little tight (I usually work on needing at least 10%
free, since extra stack is used when debugging).
You don't say what compiler version?. There was an issue a few versions
ago, with certain maths overflows crashing the system (in the known
faults forum).
If it isn't a version with that problem, then you need to be looking at
an electrical problem.
temtronic



Joined: 01 Jul 2010
Posts: 9100
Location: Greensville,Ontario

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 9:06 am     Reply with quote

re: 96hz.

hehehe...Sure glad I'm not the only one with fat fingers ! I KNOW it's a typo, after all it is Monday again....well here anyway.

Crazy thing is my Energy control system panels used a 24 Hz clock, yes Twenty four hertz, for the serial communication lines that went up to 15 miles away.
MCUprogrammer



Joined: 08 Sep 2020
Posts: 220

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 9:08 am     Reply with quote

thank you for the replies. I wrote the compiler version in the beginning. I guess you didn't notice. I am using version 5.113.

Could I be having a locking problem because I'm using an internal oscillator?
- I pulled down all the empty pins that I didn't use with 4K7.
- Since I did not use OSC1 and OSC2 crystal pins, I did pulldown with 4k7.
_________________
Best Regards...
MCUprogrammer
_______________________________
Work Hard
Ttelmah



Joined: 11 Mar 2010
Posts: 19216

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 9:14 am     Reply with quote

Almost certainly not because of the internal oscillator, unless there is
some timing event (for example you could easily get a framing error
on serial I/O with the internal OSC, and if this is not handled this could
cause a problem).
Have you got the brownout enabled on the chip?.

I quite commonly miss things in what I type. I tend to be doing other
things at the same time, and with three computer screens, a couple of
keyboards and mice, it is easy to miss a character...

It was not plain from your post that the code in the EV processor was
using the current compiler. Could easily be older code showing the issue.
MCUprogrammer



Joined: 08 Sep 2020
Posts: 220

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 9:19 am     Reply with quote

#use delay(clock=100MHz,crystal=25MHz)
I am writing this code. output_toggle(PIN_C13); I am writing. I can't see a 2us pulse.
setup_timer2(TMR_INTERNAL | TMR_DIV_BY_1, 49); ///2 us overflow, 2 us interrupt

But #use delay(crystal=25MHz)
setup_timer2(TMR_INTERNAL | TMR_DIV_BY_256, 244); When I write this code, 10ms pulse appears. What is the problem
I toggle every time it enters the interrupt. shouldn't it work?
_________________
Best Regards...
MCUprogrammer
_______________________________
Work Hard
MCUprogrammer



Joined: 08 Sep 2020
Posts: 220

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 9:27 am     Reply with quote

No, I think BROWNOUT is disabled. Because I didn't write #fuse BROWNOUT on the line.
_________________
Best Regards...
MCUprogrammer
_______________________________
Work Hard
newguy



Joined: 24 Jun 2004
Posts: 1901

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 9:49 am     Reply with quote

The .lst file will show you, right at the bottom, the configuration fuses for your project. Don't assume that, since you didn't explicitly set a fuse, that it isn't actually set by default.
MCUprogrammer



Joined: 08 Sep 2020
Posts: 220

View user's profile Send private message

PostPosted: Mon Jan 09, 2023 9:55 am     Reply with quote

Code:

Configuration Fuses:
   Word  1L: FFFF   NOWRTB NOBSS NOBS NOWRT NOPROTECT NOWPCFG NOPROTECT_CFG NOAIVT
          H: 0000 
   Word  2L: FFFF 
          H: 0000 
   Word  3L: FFFF 
          H: 0000 
   Word  4L: FFFF 
          H: 0000 
   Word  5L: FFFF 
          H: 0000 
   Word  6L: 7FFF 
          H: 0000 
   Word  7L: FFF9   FRC_PLL IESO
          H: 0000 
   Word  8L: FF3B   NOPR OSCIO IOL1WAY CKSFSM PLLWAIT
          H: 0000 
   Word  9L: FF9F   WPOSTS16 WPRES128 NOWDT WINDIS WDTWIN_25%
          H: 0000 
   Word 10L: FFFF   BROWNOUT
          H: 0000 
   Word 11L: FFFF   ICSP1 NODEBUG
          H: 0000 
   Word 12L: FFFF 
          H: 0000 
   Word 13L: FFFF 
          H: 0000 
   Word 14L: FFFF 
          H: 0000 
   Word 15L: FFFF 
          H: 0000 
   Word 16L: FFFE   DMT_SW
          H: 0000 
   Word 17L: FFFF   PWMLOCK NOALTI2C1
          H: 0000 
   Word 18L: FFFF   ALTWREG1=NO ALTWREG2=NO
          H: 0000 

_________________
Best Regards...
MCUprogrammer
_______________________________
Work Hard
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    CCS Forum Index -> General CCS C Discussion All times are GMT - 6 Hours
Goto page 1, 2, 3  Next
Page 1 of 3

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group